Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων

Τη Δευτέρα 06 Μαρτίου το Γ1 τμήμα του σχολείου μας, συμμετείχε στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων "Σήκω Ψυχή μου"! Εικόνες και Μουσικές των προσφύγων του '22. Στόχος του βιωματικού αυτού προγράμματος ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με μνήμες και βιώματα όσων έζησαν τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και των οικογενειών τους καθώς και οι προκαταλήψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες στη χώρα υποδοχής μέσα από μουσικές και ακούσματα της Μ.Ασίας και του ρεμπέτικου τραγουδιού. Φωτογραφίες.

Πρόγραμμα "Real Life Stories" για την Γ’ Γυμνασίου από το Χαμόγελο του Παιδιού

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 στο χώρο του σχολείου θα πραγματοποιηθεί δίωρο πρόγραμμα «Real Life Stories» στην Γ’ τάξη με θέμα «Κακοποίηση - Παραμέληση Ανηλίκων», από το Χαμόγελο του Παιδιού. Το πρόγραμμα υλοποιείται από ψυχολόγο του Οργανισμού και παρέχεται δωρεάν.

Γενικός σκοπός του Προγράμματος είναι, μέσα από τη διάδραση με την εισηγήτρια, η θεωρητική παρουσίαση και ανάλυση της θεματικής ενότητας. Μέσα από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα οι μαθητές / μαθήτριες αναμένεται:

• να μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους

• να μπορούν να προστατεύονται άμεσα

• να είναι σε θέση να αντιληφθούν τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού που βιώνει τη δυσκολία

• να αναγνωρίζουν τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ να συμμετάσχει το παιδί σας στην δράση, παρακαλούμε να το δηλώσετε γραπτά στην υπεύθυνη δήλωση που έχει μοιραστεί στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και να επιστραφεί μέχρι και την Τρίτη 28/2/2023.

Βραχεία Παρέμβαση για την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για την ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία «Βήματα Ζωής».

Ακολουθεί επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών

Αγαπητοί γονείς,

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) (www.elepap.gr ) θα υλοποιήσει το διάστημα από τον Νοέμβριο 2021 μέχρι την λήξη της σχολικής χρόνιας την δράση, «Βραχεία Παρέμβαση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ένταξη και Ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρία». Η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά και ενήλικες με αναπηρία από το 1937. Την τελευταία δεκαετία, έχει εντάξει στα προγράμματα ολιστικής παρέμβασης της αναπηρίας, προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μαθητών στα σχολεία.

Ενημερωθείτε για την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) στους ακόλουθους ιστότοπους: www.elepap.gr (ΕΛΕΠΑΠ)

Επικοινωνία: 2107228360 /2107216140 , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο στόχος της δράσης μας είναι ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα δικαιώματα τους, την διαφορετικότητα, την αναπηρία και την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στα σχολεία και στην κοινότητα.

Η δράση του 2022 - 2023 έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (Αριθ. Πρωτ. 41/28-7-2022 , επισυνάπτεται) και θα υλοποιηθεί κατά τόπους με τη συνεργασία των έξι Παραρτημάτων της ΕΛΕΠΑΠ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χάνια, Βόλο και Αγρίνιο).

Με τη συνεργασία της διοίκησης του σχολείου, θα υλοποιείται η δράση και στη συνεχεία οι μαθητές θα συμπληρώσουν μέσα στην τάξη ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν είναι εμπιστευτικά, ενώ τα αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα παρουσιαστούν σε στατιστική μορφή για το σύνολο της χώρας και όχι σε επίπεδο νομού, πόλης, δήμου, σχολείου ή κάθε τμήματος ξεχωριστά.

Η δράση θα προσφέρει την δυνατότητα στα παιδιά να σας κατανοήσουν τους όρους της διαφορετικότητας, αναπηρίας και της ενσωμάτωσης.

Ελπίζουμε ότι κατανοείτε την συμβολή της δράσης αυτής στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών στη χώρα μας και ότι δεν έχετε αντίρρηση να συμμετάσχει το παιδί σας σε αυτήν. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ να συμμετάσχει το παιδί σας στην δράση, παρακαλούμε να το δηλώσετε γραπτά υπογράφοντας στο κάτω μέρος της επιστολής αυτής και επιστρέφοντας την επιστολή αυτή στη διοίκηση του σχολείου.

 

Το αναφερόμενο έντυπο δήλωσης αντίρρησης έχει μοιραστεί στους μαθητές του σχολείου μας.

 

Επίσκεψη στη Βουλή 14/10/2022

Στις 14 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μαθητών της Γ' Γυμνασίου στη Βουλή στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Η επίσκεψη περιελάμβανε ξενάγηση των μαθητών στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας και στην περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στη Βουλή, όπως επίσης ενημέρωση των μαθητών για θέματα που αφορούν την ιστορία του θεσμού και τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.