Επίσκεψη στο 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Την Τρίτη 23/4/2023 είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας στα πλαίσια της συνεργασίας μέσω των ηλεκτρονικών εφημερίδων των σχολείων μας, με 10 μαθητές από την ομάδα της εφημερίδας μας.

Ξεκινήσαμε πολύ πρωί με τον προαστιακό σιδηρόδρομο και μέσα από μια θαυμάσια διαδρομή φτάσαμε μετά από περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά στην όμορφη πόλη της Χαλκίδας.

Η πρώτη μας γνωριμία με την πόλη και το μοναδικό παλιρροϊκό φαινόμενο, έγινε με την λεπτομερή και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που μας έκανε ο μελετητής και συγγραφέας κ. Χαράλαμπος Σφέτσας. Αφού ενημερωθήκαμε για τα “τρελά νερά”, είχαμε τη σπάνια τύχη να παρακολουθήσουμε και τις τρεις φάσεις του φαινομένου, την κίνηση των νερών προς τον βορρά, σταματημένα και προς το νότο, γεγονός που μας εντυπωσίασε σημαντικά.

Κατόπιν περιδιαβήκαμε τον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης σε μια πολύ όμορφη και ρομαντική βόλτα. Στο τέλος του πεζόδρομου υπάρχει το λεγόμενο “Κόκκινο Σπίτι”, ένα νεοκλασικό οίκημα, αξιοθέατο της πόλης, που λειτουργεί ως Εστία Γνώσης της Χαλκίδας. Δυστυχώς ήταν σε φάση ανακαίνισης, με σκαλωσιές και χώματα, έτσι δεν μπορέσαμε να το επισκεφτούμε.

Στη συνέχεια, φτάσαμε στο γυμνάσιο, όπου οι καθηγήτριες, ο Διευθυντής κι οι μαθητές μας υποδέχθηκαν πολύ εγκάρδια, μας καλωσόρισαν και μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου τους.

Μάθαμε για τους ομίλους, τις λέσχες, τις δραστηριότητες που γίνονται εντός κι εκτός της σχολικής μονάδας κι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πρόβα της χορωδίας- ορχήστρας των μαθητών, υπό την επίβλεψη και διεύθυνση των καθηγητριών της Μουσικής. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!

Μας είχαν ετοιμάσει κεράσματα με κουλουράκια, γλυκά κι αναψυκτικά και μας έδειξαν διάφορα έργα που είχαν κατασκευάσει οι μαθητές.

Παρόλο που όλοι μας περνούσαμε πολύ όμορφα, δυστυχώς είχε έρθει η ώρα να φύγουμε. Αποχαιρετιστήκαμε θερμά, τους ευχαριστήσαμε κι ανανεώσαμε το ραντεβού μας με μια πρόσκληση να μας επισκεφτούν στην Αθήνα.

Στην επιστροφή μας πάλι με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις κι εντυπώσεις για όλα τα όμορφα και πρωτόγνωρα πράγματα που είχαμε την ευκαιρία να δούμε.

Φτάνοντας στα Σεπόλια αποχαιρετιστήκαμε γεμάτοι από τις εμπειρίες μιας ξεχωριστής και πολύ γεμάτης μέρας.

.

Ραδιοφωνική εκπομπή "Στο Τετράδιο"

Tην Πέμπτη 04 Απριλίου 2024 η δημοσιογραφική ομάδα της σχολικής μας εφημερίδας στα πλαίσια του «Καλλιτεχνικού ένθετου» συμμετείχε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Στο Τετράδιο» του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 9.84. Στην εκπομπή έχουν ήδη φιλοξενηθεί πολλά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας μιλώντας για θέματα που απασχολούν την ηλικία τους, την καθημερινότητα τους και την πραγματικότητά τους.

https://athina984.gr/2020/03/14/to-tetradio/

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις,τούς παρουσιάστηκε η ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού και ο τρόπος ηχογράφησης των εκπομπών. Στο τέλος, οι μαθητές ηχογράφησαν τη δική τους εκπομπή με θέμα : «Eφηβεία & Τέχνες», μίλησαν για τη σχέση τους με τη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο πλαισιώνοντας την εκπομπή με μουσική της δικής τους επιλογής.

ραδιοφωνική εκπομπή 

ραδιοφωνική εκπομπή2

ραδιοφωνικη εκπομπη 3

Επίσκεψη στην Προεδρική Φρουρά

Στις 20 Μαρτίου 2024, μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας της σχολικής μας εφημερίδας συμμετείχαν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Προεδρική Φρουρά. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της Προεδρικής Φρουράς και υπέβαλαν ερωτήσεις στα πλαίσια συνέντευξης που μας παραχώρησε ο Διοικητής της.

Επίσης, ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια της Προεδρικής Φρουράς, στο ραφείο και στο τσαρουχοποιείο. Οι μαθητές είχαν το εξαιρετικό προνόμιο να μιλήσουν με έμπειρους τεχνίτες που δημιουργούν αυτά τα εθνικά κειμήλια, να τούς υποβάλουν ερωτήσεις για την κατασκευή της φέρμελης, του φάριου και του ντουλαμά καθώς να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της δημιουργίας τους.

 

 

Προεδρικη φρουρά 2

 

Προεδρικη φρουρά 1

 

 

Διαδικτυακή συνάντηση σχολείων για την Διεθνή Ημέρα της Εκπαίδευσης στα πλαίσια του ομίλου της σχολικής εφημερίδας «Click στη Γνώση»

Την Παρασκευή 02 Φεβρουαρίου 2024 την 6η και 7η διδακτική ώρα, στο χώρο του σχολείου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση των σχολείων του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης, του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης, του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου και του 50ου Γυμνασίου Αθηνών. Συμμετείχαν μαθητές του ομίλου της σχολικής εφημερίδας και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν το ωράριο και τα μαθήματα, τον τρόπο διδασκαλίας, τις σχέσεις μαθητών - εκπαιδευτικών και τη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Τα παιδιά του σχολείου μας αλλά και των άλλων σχολείων εξέφρασαν τις απόψεις τους και τόνισαν:

  • τα θετικά και τα αρνητικά των σχολείων όσον αφορά τις υποδομές
  • την έλλειψη ελεύθερου χρόνου λόγω των σχολικών υποχρεώσεων αλλά και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων
  • την ανάγκη το μάθημα να γίνεται διαδραστικά ώστε να είναι πιο κατανοητό
  • την αναγκαιότητα της κριτικής σκέψης και όχι της αποστήθισης
  • τη χρήση διαδραστικών πινάκων και tablet
  • το μάθημα να γίνεται με παιχνιδιώδη τρόπο για να είναι πιο ευχάριστο
  • η αξιολόγηση μόνο με έναν βαθμό δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ικανότητες των μαθητών
  • οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δίνουν σημασία σε όλους τους μαθητές αδύναμους και μη καθώς και να τους εμπνέουν εμπιστοσύνη για να τους εμπιστεύονται και να τους ανοίγονται

Όλα τα παιδιά είχαν θετικές εντυπώσεις από αυτή την συνάντηση και τους άρεσε πολύ! Ελπίζουμε μελλοντικά να επαναληφθεί!

Κ.Βασιλείου, Β. Ζώη, Κ. Οικονόμου